Den nya serien "Transkriget" har redan väckt mycket starka reaktioner. Och det är både bu och bä. SVT:s nya dokumentärserie menar att den vill skildra båda sidor av transvården; den som påstår sig rädda liv och den som anklagas för att ge personer felaktig behandling och men för livet. Men enligt de anmälningar som drällt in till Granskningsnämnden, över 110 stycken, så anses programserien vara hårt vinklad. Och att den faktiskt gör så att transpersoner blir ännu mer utsatta.
"Transkriget" har anmälts 110 gånger på bara 5 dagar. Organisation RFSU hör till de som lämnat in en anmälan mot serien. De tycker inte att SVT är opartiska, som de bör vara i ett sånt här program. På sin hemsida berättar de mer om varför de valt att anmäla:
"Det handlar om människors liv och hälsa. Transpersoners behov av vård och en ny könstillhörighetslag är viktiga frågor som inte får hanteras på det här vinklade sättet", säger Ingela Holmertz, generalsekreterare på RFSU.
RFSU påpekar också att serien påstår att könsdysfori är en "kultursjukdom" och att vården av den bedrivs utan medicinskt stöd. Något som inte alls stämmer, enligt RFSU.
Aftonbladets Elina Pahnke kallar serien för ”ett konspiratoriskt haveri”.
Och i SvD skriver överläkare Louise Frisén att dokumentären är obalanserad och utelämnar viktig information.
Lee Christiernsson, som ZapTV nyligen uppmärksammade för dokumentären "Att bli Lee", har också offentligt kritiserat "serien."Transkriget". På sin Instagram skriver Lee bland annat om serien:
"Min stora irritation kring dokumentären bygger på att jag tycker den är vinklad och osaklig. Obalansen handlade enligt mig om att de som ifrågasatte den befintliga vården fick oproportionerligt mycket utrymme och att de kritiska påståendena mot vården fick stå nästan helt oemotsagda.
I ”saklighetskravet” hos Granskningsnämnden står bla. ”inslag får inte vara vilseledande, tex genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas”