Sally Bauer (1908—2001) hade sina glansdagar under 1930-talet. Då simmade hon bland annat över Engelska Kanalen. Hon satte även 17 svenska simrekord och tog 3 SM-guld. Sedan verkar hon ha glömts bort. Regissören Frida Kempff snubblade över Sally Bauers liv i Sara Stridsbergs bok ”Happy Sally”. Kempff visste inte först om denna Sally hade existerat på riktigt, utan fick läsa på när intresset väckts.
"När jag läste på lite och förstod att Sally Bauer funnits på riktigt undrade jag varför ingen gjort film av det", säger Kempff till Nyheter24 och tillägger:
"Men det har varit komplicerat, jag har skrivit i fem år på den. Jag ville ju göra en film som också är förankrad till i dag."
Josefin Neldén, 38, spelar huvudrollen som Sally Bauer. Hon slog igenom i filmen "Känn ingen sorg för mig Göteborg" som Lena, och blev ett känt ansikte för svenska folket i "Vår tid är nu". Neldén upptäckte också Sally Bauer av en slump då hon googlade sin nyfödda dotters namn.
"Jag har en dotter som heter Sally och bara en och en halv månad innan jag fick frågan om filmen satt jag och googlade på min dotters namn, för att kolla vilka andra som har hetat Sally", berättar Josefin.
Hon ser det som en kuslig slump att hon just upptäckt Bauer innan hon fick frågan om att spela henne.
"När jag läste om Sally Bauer tänkte jag, ”varför har ingen gjort någon film om henne” Sedan kom det här. Det är nästan ett kusligt sammanträffande ju", säger Neldén.
Innan inspelningarna kunde börja så var Josefin tvungen att lära sig crawla och att simma i okända och turbulenta vatten. Det krävdes 1,5 års intensiv och hård träning.
"De första gångerna som jag var ute och träningssimmade i öppet vatten fick jag lite panik. Det är så mycket som händer, det är mörkare vatten, det är vågor och vind. Och det finns ju ingen linje under en heller som visar att man är på rätt väg", säger Neldén om träningen.
"Men det har lagt sig. Under inspelningarna har det känts jättebra och roligt", tillägger Neldén.
Sally Bauer var runt 30 år och ensamstående mamma när hon bestämde sig för att simma över Engelska Kanalen år 1939. Bauer simmade från Frankrike till England, bara fem dagar innan andra världskrigets utbrott. Neldén tycker att Bauers historia i mycket är aktuell idag.
"Det som varit lockande är att Fridas manus känns så dagsaktuellt. Det hade på många sätt kunnat vara en berättelse om en kvinna i dag, även om man mötte ett annat motstånd som ensamstående mamma på 1930-talet än i dag", säger Neldén.